SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Ellos.se kräver javascript, tappar 6%?

[ 2007-11-08 ] - Avdelningar: Utvärdering av hemsidor, Programmering, SEO |

Ellos nya webbshop, www.ellos.se, kräver stöd för JavaScript. Statistiskt sätt betyder detta att 6% av besökarna inte kan handla. Man får dock inget meddelande om detta.

Som webbproducent är det viktigt, nyttigt och ytterst intressant att utvärdera andra webbsystem. Enklast är surfa runt på andra hemsidor och anteckna positiva och negativa egenskaper. Ellos.se är intressant ur denna synpunkt pga:

 • Ellos är känt
 • Kunderna är många
 • Kunderna har stor demografisk spridning (olika åldrar, hemorter, inkomster etc)
 • Ellos är stort och därmed säkert större resurser än de flesta

Brister på Ellos.se

Ellos.se har haft en ny hemsida i ett antal månader nu. Redan från början har jag tyckt att det finns lite onödiga brister. Först och främst så har deras SEO-optimering varit dålig, även om detta verkar ha förbättrats. Vissa tycker säkert att det inte är en direkt brist men det är helt klart en outnyttjad möjlighet. Systemet är ofta nere för “uppdatering” på nätterna och är på tok för segt.

Köpfunktionen bygger på AJAX, kräver Javascript

Enligt http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp saknar 6% av Internetanvändarna stöd för JavaScript eller har det inaktiverat. Siffran gäller Januari 2007. AJAX är en underbar teknik att uppdatera delar av sidan i webbläsaren utan att ladda om hela sidan. Problemet är att det kräver att JavaScript är aktiverat. AJAX blir alltså obrukbart utan JavaScript. Ellos varukorg bygger just på AJAX. Om du inte har JavaScript aktivera så syns inte varukorgen alls och klickar du på “Köp” så händer ingenting. Du får heller inte något felmeddelande eller uppmaning att aktivera JavaScript. Se bilderna nedan. Bild “Med JavaScript” .

Ellos.se med JavaScript
Med JavaScript

Notera att ovan också visar en översta menyn som kräver JavaScript för att expandera

 

Ellos.se utan JavaScript
Utan JavaScript
I övre, högra hörnet ska varukorgen visas, men icke.

6% surfar utan stöd för JavaScript / AJAX

6% innebär att drygt var 20:e besökare av Ellos.se inte kan handla där. 6% är inte specifikt för Sverige men bristen av stöd för JavaScript finns utan tvekan där. Att använda AJAX är egentligen inget problem i sig, men det måste finnas ett alternativ.

Varför använder inte Ellos.se serverside?

Att köra script serverside, dvs på servern, kräver inte stöd för JavaScript. Dessutom fungerar det alltid identiskt oavsett webbläsare och operativsystem. Ofta kan serverside kräva mer trafik och systemresurser från servern men det fungerar i alla fall. Jag har personligen alltid sett JavaScript, bl.a vid validering av formulär, som halvosäkert men samtidigt ofta snabbare och enklare. Visst, interaktivitet mellan hemsida och användare känns mer direkt och levande men man skapar en onödig risk. Denna risk skulle kunnat kringgås väldigt lätt.

Slutsats

Frågan är hur lyckad Ellos satsning är om man säger kategorisk nej till en del av kunderna. Ellos.se är en webbshop som använder sig av modern teknologi. Men varför tvinga och strunta i att tydligt informera om detta? Spontant känns bristerna som en genväg som skulle kunna undvikas, lätt. Som alltid finns det de som väljer teknik före användbarhet och kommer bort från kärnsyftet, dvs kunderna.

Synd att Ellos.se lider av en så grundläggande brist. Deras resurser hade kunna göra deras webshop till en ledstjärna.

2 Responses

 1. Kashh Says:

  jag får alltid ett meddelande när jag ska registrera mig

  “Felmeddelande

  Ursäkta oss, något gick fel…

  Prova att gå tillbaka och försök igen. Om felet kvarstår så försök gärna lite senare.”
  vad är felet?

 2. admin Says:

  Jag har inte svar på detta. Det är bättre om du kontaktar Ellos.

Kommentera