SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


PayPal - Bra / Dåligt? Säkert / Osäkert?

[ 2007-12-18 ] - Avdelningar: Internettjänster, Mjukvara |

PayPal är ett amerikansk företag som agerar som en mellanhand för betalningar över Internet. PayPal är absolut störst i sitt slag. Ofast handlar det om att man registrera sig och sitt betalkort och sedan kunna betala med sitt PayPal-konto. Tanken må vara god men verkligheten är långt ifrån perfekt.

PayPal spärrade mitt kort för att jag är för bra kund

Jag betalade småsummor genom PayPal, kanske 5-6 gånger på kort tid. Sen spärrade de kortet PayPal menade på att det var ovanligt hög aktivitet på betalkortet i fråga. De krävde kontoutdrag för att öppnad upp det. PayPal krävde också att utdraget skulle uppfylla en rad kriterier som att innehålla bankkonto m.m. När jag ringde och förklarade att deras förfrågan var surrealistik upprepades kravet, som ett mantra. Supporten hos PayPal var som en vägg. Man behandlades som en skurk tills man överbevisar dem. Det med överbevisningen vet jag förresten inte om det stämmer för jag vägrade förstås skicka de papper som PayPal krävde.

Andra med dålig erfarenhet av PayPal

På IDG.se finns kommentarer gällande PayPal. Det är uppenbart att folk har olika erfarenheter. De som har haft dålig erfarenhet av PayPayl skriver bl.a detta:

“PayPal kan när som helst och helt utan förvarning bestämma sig för att spärra ditt konto. Jag vet, jag har själv sett det hända. Att få kontot öppnat igen krävde hot om åtal.”

“Ja, paypal är skumma, de stängde av mitt konto och VISA-kort helt utan grund. Så nu kan jag inte handla något som har paypal som enda betalningsalternativ, riktigt surt. Jag har ingen som helst aning om vad jag gjort för att förtjäna denna avstänging. Har inte orkat bråka med dem om det heller. “

Dessa kommentarer om PayPal är alltså hämtade från en och samma kommentarstråd. Söker man runt hittar man en hel del. Det finns t.o.m hemsidor ägnade åt skräckhistorier om PayPal, bl.a paypalwarning.com.

Paypal lyder inte under banklagen

PayPal är inte en bank och lyder därför inte under banklagen. Detta gör dem till avfällning med egna lagar. De drabbade känner sig blåsta för att de inte behandlas som de är vana vid. Bland annat står det i deras villkor att de kan spärra konton och ta pengar som finns där (man kan nämligen förladda kontot med pengar som kontaktkort). Detta är något som de verkar använda flitigt med minimal och intetsägande förklaring. De summor som kan handlar om 100-tals och även 1000-tals kronor.

Hur stora problem har PayPal?

Det ingen av oss vet är hur stora problem PayPal har med svindleri. De håller säkerligen tyst om det då de inte vill att deras tjänst ska framstå som osäker. Gällande just säkerhet har PayPal förmodligen samma inställningar som banker. Håller man bara tyst så verkar det i alla fall bättre än det är. Jag tror att PayPal har rätt stora problem med svindleri och därför är man tvungen att ta i med hårdhandskarna. Det är dock skillnad på hårdhanskar och kriminelliknande verksamhet.

Troligen har PayPal åtnjutit sin ställning i branschen. Det är trots allt en vanlig åkomma för företag som befinner sig i en monopolliknande situation. Förhoppningsvist kommer en uppstickare och biter dem i baken och skakar om branschen snart, ungefär som när Tele2 gjorde sitt intåg. Detsamma kan man önska sig gällande Posten AB men det är verkligen on historia för sig.

2 Responses

  1. Okänd Says:

    Jag har stora problem med paypal,,Jag har en moped jag ska sälja för 8000kr,,ocskå mailade en kille från london och ville köpa denna moped…Jag vill att vi använder paypal sa han sagt och gjort så mailade han en insättning helt plötsligt på 12000kr också mailad han tillbaka till mig..Att nu har jag satt in 12000,,,8000kr för mopeden och 4000kr för frakten och du måste betala ur egna pengar 4000kr till min fraktfirma innan paypal kna godkänna pengarna på dit konto…Visst låter allting som bedrägeri här,,,Skulle jag betala in 4000 för att få se min pengar…garanterat att pengarna finns inte där.

  2. Mile Says:

    Paypal har nyligen spärrat mitt konto helt utan anledning fast jag har ett fungerande VISA kort som är verifierad och allt är ok,även adress,tel nr,email adress osv…,jag har även skickat bilder på mitt körkort och elräkning men de duger inte!?De påstår att min IP adress är osäker och att det är orsaken.Skrattretande eller hur.Vet inte vad jag ska göra för att kontot ska börja funka på nytt,men jag tänker inte be paypal,vill de ha det så,så får det va.Jag kommer inte att kunna lyssna på last.fm eftersom paypal är enda betalnings metoden,men det skiter de väl i!

Kommentera