SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Att välja rätt webbhotell

[ 2008-01-11 ] - Avdelningar: Internettjänster, Mjukvara, Webbhotell |

Även den bästa av hemsidor blir obrukbar om webbhotellet inte håller måttet. Ett försök att sänka driftkonstaden genom att välja ett billigare webbhotell kan resultera i en enorm förlust. Det lönar sig därför att lära sig lite om webbhotell.

Mitt intresse av webbhotell är egentligen obefintligt men ändå något man inte kommer ifrån när man skapar och driver hemsidor. Man måste hålla ögonen öppna trots att det är inget man egentligen vill lägga ner tid på, ungefär som författare och frågor gällande tryckeriprocesser.

Om du t.ex. driver en webbshop så kommer du missa försäljning om webbshoppen är slö (överbelastad). Om du besöker en fysisk butik så är det alltid irriterande att vänta länge på att bli expediterad, du uppfattar det som dålig service och söker gärna alternativ. Se surfhastigheten på en webbshop som en del av måttet på service. Surfare är kräsna och otåliga och hittar lätt konkurerande shoppar. Dessutom, på Internet finns konkurerande webbshoppar endast några klick bort.

Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell är en men oftast en samling av flera webbservers där man som hemsideägare kan hyra plats för sin hemsida. En webbserver i sin tur är en dator som är konstant uppkopplad mot Internet. Webbservers är oftast specialiserade för ändamålet och kräver kunskap för att sköta. Kopplingen mellan Internet och ett webbhotell (uppkoppling) är oftast väldigt bra.

Webbhotell - en av olika varianter av webserver

Det finns olika sätt att “hosta” en hemsida. (Hosta kommer från engelskans host som bl.a betyder “värd” / “att vara värd för”.) De vanligaste av dessa är:

 • Webbhotell

  Webbhotell är det vanligaste och billigaste alternativet att hosta en hemsida. Priset varierar från några kronor per månad och uppåt. Du får tillgång till ett av många konton på en och samma webbserver. Fördelen är att det blir billigt. Nackdelen med ett webbkonto är att webbserverns resurser (prestanda) delas mellan alla webbkonton. Det som sker på andra webbkonton påverkar även ditt eget konto. Det finns därför en risk för att din hemsida blir väldigt slö även om din sida inte är orsaken. Du får ofta inte installera egen mjukvara.

  Webbkonto är inte ett dåligt alternativ om man väljer rätt webbhotell vilket oftast brukar innebära dyrare varianter. Alla mina projekt körs på (dyrare) webbhotell.

 • Egen server

  Om du behöver fullständig valfrihet och garanti att andra inte påverkar dig bör du titta på egen server. Det finns tre varianter:

  • Egen server med egen drift
  • Collocation
  • Dedikerad

  Att ha egen server kräver lite kunskap, bra uppkoppling m.m. Du kan drifta en server själv om du har plats och uppkoppling. Om du har kunskapen men inte plats och Internetuppkoppling kan du välja colocation. Företag som erbjuder colocation placerar din server i sin serverhall med tillhörande uppkoppling.

  En dedikerad server är det samma som egen server men istället för att köpa så hyr du servern av ett webbhotell som placerar den i sin serverhall med tillhörande uppkoppling mot Internet. Ofta kan de hantera den åt dig om du saknar kunskapen. Ganska självklart så är egen server / dedikerad server ett dyrare alternativ.

  Egen server är ingen garanti att vara snabbare än ett webbkonto, även om det låter konstigt. De billigaste egna servrarna kan ha en prestanda som faktiskt är lägre än den du får på ett webbhotell med en kraftfull server. Ett exempel finns på är http://fsdata.se/server/dedicerad.php där BAS-varianten är stenåldersteknik.

 • VPS

  VPS står för Virtual private server (också känt som VDS - Virtual Dedicated Server). VPS är en metod att dela en server in i flera virtuella servrar som alla för sig aggerar som skillda servrar. Skillnaden mellan VPS och webbkonto är att du har full kontroll över en VPS utan att påverka andra VPS på samma fysiska server. Även resurserna (prestandan) är på förhand utdelade till varje VPS. Det spelar alltså ingen roll huruvida en annan VPS utnyttjar sin fulla kapacitet, den kapacitet som tilldelats dig finns alltid tillgänglig och bara till dig. VPS är dyrare än webbhotell men billigare än egen server.

Om du inte vet vad du behöver så välj webbhotell. Webbhotell är enklast att hantera och du får support. Egen server och VPS är självklart bra men i de absolut flesta fall onödigt kraftfulla och dyra eller bara dyrare och krångligare. Resten av denna artikel kommer endast handlar om webbhotell.

Hur väljer jag webbhotell?

Serverteknologi och annan mjukvara

Den första och absolut mest grundläggande egenskapen när man måste tänka på när man väljer webbhotell är serverteknologi (med dess tillhörande scriptspråk). Generellt talar man om två typer:

 • Windows - Webbhotell med Windows som operativsystem körs ASP och ASP.NET som serverteknologi. Du bör därför välja denna om du är ute efter dessa serverteknologier. ASP och ASP.NET är förvisso möjliga även på UNIX i form av emulationer men de har lite skillnader som kan visa sig problematiska, särskilt med s.k “server objects”.
 • UNIX - Webbhotell med UNIX (eller liknande som FreeBSD) används främst för att köra PHP m.fl som serverteknologi.

Det finns många för- och nackdelar med vardera. Oftast handlar det om preferens. Köper du ett hemsidesystem (ehandel, auktionssystem eller annat) så är det redan skapat i en specifik serverteknologi och kommer därför styra ditt val. Många webbhotell erbjuer båda alternativen, särskilt de större.
Utöver själva operativsystemet finns en stor mängd tilläggsprogram som har specialiserade funktioner. Exempel på dessa är Soft Artisans ImgWriter som gör det möjligt att redigera bilder på en Windowsserver.

Säljegenskaper - egenskaper upplevda endast av ägaren

Oftast får man som webbhotellskund inte veta specifikationer på webbserverns hårdvara. Detta är egentligen förståeligt då ett webbkonto delar resurser med andra webbkonton. Istället visar man de egenskaper som webbhotellet kan styra:

 • Utrymme - Antal MB (megabyte) som du får använda. Egenskapen blir viktig först när man har många bilder (t.ex fotoalbum) eller dokument.
 • Trafik - Hur mycket datatrafik webbkontot får generera. Egenskapen blir viktig först när man får många besökare.
 • Domäner och subdomäner - hur många domännamn man kan koppla till kontot samt om och i så fall hur många subdomäner är tillåtna.
 • E-postkonton - Hur många och hur stor epost-konton webbhotellet tillåter.
 • Databas - Om och i så fall vilka typer av databaser (relationsdatabaser) ingår. Intressant bara om man kör en databasbaserad hemsida.
 • Statistik - Statistik över besök på din hemsida. Nyttigt och väldigt intressant.

Egenskaper upplevda av besökare

Vissa egenskaper kan webbhotell inte styra över, även om de kan påverkas. Dessa är:

 • Upptid (eng: up-time) - Ett webbhotell kan bli tillfälligt otillgängligt, vilket innebär att din hemsida inte går att nå. Upptid räknas i procent. Ett bra webbhotell har upptid på över 99,9%.
 • Responstid - Hur snabbt sidan börjar ladda efter att din webbläsare efterfrågar den (t.ex när du klickar på en länk). Responstiden är ett kombinerat resultat av hur mycket prestanda din hemsida kräver och hur mycket webservern har att ge.
 • Transaktionshastighet - hur fort sidan laddas när laddning väl påbörjas. Denna egenskap är nära besläktad med responstid.

Dessa egenskaper blir sämre när de folk surfar som mest, dvs när de behövs som mest.

Webbhotellets upptid, responstid och transaktionshastighet är egentligen de mest intressanta och avgörande då de är de enda egenskaper som besökarna kan uppleva. Tyvärr nämns de minst när webbhotellen presenterar sina erbjudanden. Inskränkning på dessa är också det som gör billiga webbhotell möjlighet att ha låga priser. Webbhotellet vet inte i förväg vad vad dessa egenskaper blir utan kan endast ge ett genomsnitt baserat på historik. Tyvärr betyder det också att de kan justera sanningen med att ge värden som är från en “lugn” period, eller helt enkelt ljuga.

För att försvåra allting så varierar dessa egenskaper med tiden. Det bästa blir därför din egen erfarenhet. Testa gärna med medvetet tunga script, t.ex en krävande loop-funktion som tar cirka 1 minut. Mitt test mellan webbhotellen Loopia och Space2u visar att Space2u är mångdubbelt snabbare än Loopia.

Att endast visa upp säljegenskaper som utrymme och trafik är alltså en begränsad del av sanningen som man inte ska stirra sig blind på. Tvärtom så ska man fråga webbhotellet om egenskaper upplevda av besökare… och som sagt, testa själv!

Varningstecken hos webbhotell

Generell gäller följande: Erbjuder webbhotellet väldigt mycket väldigt billigt så är det oftast skräp. Det finns t.ex. ingen mening att få mycket utrymme och trafik om upptiden och transaktionshastighet är för låg för att kunna utnyttja den. Ett exempel var Proinet.se i mitten av 2007, det verkar ha blivit bättre.

Alla webbhotell som jag har testat som kostar mindre än 50kr/mån värdelösa, oavsett specifikationer.

Många webbhotell skyltar gärna med kända företagsnamn som deras kunder (om de faktiskt har dem som kunder). Dessa kunder har troligen aldrig nåt att göra med webbhotell utan snarare dedikerad server eller colocation. Tänk på det.

Mina favoriter bland svenska webbhotell

(Mina länkar till Space2u inkluderar affiliate-info vilket gör att jag får provision om ni klickar och sedan handlar. Detta gör dock inte mina åsikter om Space2u mindre sanna.)

Space2u

Prestandamässigt är Space2u det perfekta webbhotellet för små projekt som växer ut ur sitt skal och behöver mer prestanda än t.ex. Loopia. Har man 2000-10000 besökare per dag på en databasdriven hemsida så är Space2u precis lagom. Space2u har väldigt jämförelsevist väldigt bra responstid vilket gör att hemsidorna upplevs som väldigt snabba. Dessutom har de bra support, läs även mitt inlägg Space2u har bäst support.

Det intressanta med Space2u är att de är relativt billiga trots sin kvalité, väldigt förvånande faktiskt.

Loopia

Loopia har ändrat om i sina system där man verkar har slagit ihop UNIX och WIN. Generellt tycker att jag nu att Loopia har sämre prestanda än förut, å andra sidan får man numera mångdubbelt med utrymme. Loopia är bra och billiga vid domänköp. Jag skulle dock inte rekommendera Loopia för webbshop eller liknande sidor skapar inkomst på väldigt direkta sätt. Mycket beroende på att responstid varierar väldigt mycket.

One Response

 1. Internet Worlds test av webbhotell 2007 - en katastrof Says:

  […] För första gången tittade jag extra noga i Internet Worlds test av webbhotell. Ganska snabbt så var det uppenbart att testet nämner inte ett ord om responstid eller transaktionshastighet/bandbredd.  Dessa två är grundläggande för att ta reda på huruvida ett webbhotell lämpar sig endast för en liten blogg eller klarar av en webbshop. Det är trots allt behovet som styr valet äv webbhotell och för just detta är Internet Worlds test av webbhotell helt oanvändbar. Mina egna tips på hur du väljer webbhotell hittar du på Att välja rätt webbhotell. […]

Kommentera