SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Problem med Vista (x64)

[ 2008-02-01 ] - Avdelningar: Vista, Mjukvara |

Jag tänkte börja med att skriva om problem som jag upplever med Windows Vista. Dom är många, ofta stora. Planen är att skriva separata inlägg allt eftersom problemen upptäckts. Jag kan direkt säga att jag i dagsläget inte rekommenderar Windows Vista (oavsett variant) till någon.

Jag använder Vista i mitt vardagliga arbete. Jag arbetar med andra program så Windows Vista använder jag endast som operativsystem så jag kan ses som en vanlig användare. Min version av Windows Vista är Vista Ultimate x64 som är den mest omfattande och därför troligen med flest problem. x64 (64-bit) innebär dessutom problem med drivrutiner etc.

Egentligen vill jag INTE använda Vista Ultimate x64

Så gott som alla någorlunda moderna Windowsversioner körs i 32-bitar. Vad det innebär vet jag inte i detalj och det är heller inte intressant (ungefär lika lite som hur färgen på min bil blandas). 32-bitars Windows har dock en otrevlig begränsning gällande RAM-minne. I teorin kan du använda maximalt 4GB RAM-minne men i praktiken är det tydligen än mindre. På min dator finns 8GB. Det må verka överdrivet mycket men det är det inte om du har i snitt 30-40 fönster/program öppna samtidigt. För att kunna använda mer än 4GB behöver man 64-bitars operativsystem. Därför måste jag använda ett sådant. Lär mer nedan under rubriken 32 och 64-bitars Windows.

Egentligen vill jag använda Windows XP, det har några år på nacken och de flesta kända problem har åtgärdats, dessutom kräver den inte lika prestandaslukande som Vista. Min dator kräver dock ett 64-bitars operativsystem och Windows Vista Ultimate x64 blir därför ett magknipgivande men nödvändigt ont. Windws XP finns i 64-bitars version men tydligen med uselt utbud av drivrutiner.

Kort om operativsystem och Windows Vista

Operativsystem är det grundläggande programmet som körs på datorn för att kunna använda dator. Operativsystem skapar en “miljö” där du kan köra andra “vanliga” program. Denna definition är min egen och ur mitt eget användarperspektiv. Operativsystem är ett nödvändigt ont. Det onda beror på att operativ kan bete sig på ett ovälkommet sätt.

Det populäraste operativsystemet på persondatorer är Windows. Windows finns i flera versioner. Senaste är Windows Vista, som i sin tur finns i flera varianter.

32 och 64-bitars Windows

Det finns några få Windows i 64-bitar och det generella problemet är att drivrutiner är oftast gjorda för 32-bitars och fungerar inte på 64-bitars Windows, dessutom måste drivrutiner vara skrivna för specifika versioner. Drivrutiner för Windows XP 64-bit fungerar inte på Windows Vista 64-bit. Vista Ultimate x64 är det 64-bitars operativsystem för persondatorer som har flesta drivrutiner och eftersom det är ett nytt operativ så lär stödet öka.

One Response

  1. Marcus Says:

    Använda Linux 64bitars, som delvis stöder mer ram och som dessutom är gratis?

    Den söker drivrutiner själv om så önskas och är ännu mindre prestandaslukande än XP!

    Tror att ditt problem är ganska löst nu :P

Kommentera