SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Snabbare system och Vista utan USB-hub

[ 2008-02-06 ] - Avdelningar: Lösta problem, Tips & Trix, Vista, Mjukvara |

Rubriken är lite missvisande men detta är skrivet ur ett användarmässigt perspektiv. Som många andra kan jag inget om datorn som hårdvara och känner därför maktlöshet när det börjar krångla. Det jag kan har jag lärt mig när hjälp inte fanns att få, ofta genom att söka på Internet.

Förra veckan blev min arbetsdator plötsligt blev obrukbar. Det tog 20-30 sekunder för moderkortets logotyp att animeras fram, som om det var brist på prestanda. Att komma in i BIOS tar kanske 50 sekunder osv med varje moment. Inga felmeddelanden visades, det gick bara extremt segt. Efter 20-30 min visades slutligen meddelandet att OS saknas, i mitt fall Vista Ultimate x64.

Datorn lämnades in på reparation. Hos mig kunde man knappt komma förbi BIOS, butiken upplevde inte samma fel. De hittade inga direkta fel i övrigt heller. BIOS och drivrutiner uppdaterades dock. Väl hemma är problemet detsamma. Jag får rådet att koppla ur USB-enheter. Jag har 8 USB-enheter och har använt tre USB-hubbar (förgreningsdosa) för att slippa kabelhärva. Efter ett antal kombinationer att koppla ur enheter visade det sig att det var USB-hubbarna i sig som spökade. Alla hubbar är olika så chansen att alla tre skulle faljera samtidigt är högst osannolikt.

Vissa enheter kan ha problem med USB-hubbar

Efter lite sökning på Internet fann jag att vissa USB-enheter kan fungera dåligt om de är kopplade till en USB-hub. Tydligen så är inkoppling av USB-enhet genom USB-hub inte lika bra som inkoppling direkt i datorn. Informationen jag hittade (har tyvärr inte lyckats hitta den igen) nämnde att det är främst scanners och skrivare som har det problem.

Dator och Vista pånyttfött utan USB-hub

Efter att skippat användning av USB-hubbar är både datorn och Vista snabbare än någonsin. Skillnaden är ordentligt märkbar.

Tidigare problem sannolikt beroende på hub

Efter koppling av USB-enheter direkt till datorn har följande problem numera försvunnit:

  • Tangenbordet försvinner (tappat kommunikation)
  • Musen försvinner (tappar kommunikation)
  • Enheter förvinner efter “Vila”.
  • Vista blir väldigt segt trots att varken processorn eller hårddisk jobbar nämnvärt mycket
  • Vista blir obrukbart segt
  • USB-disk laddar konstant utan anledning
  • Utskrifter är uppdelade på flera papper
  • Blanka utskrifter

Hoppas att någon fick nytta av detta.


UPPDATERING 2010-03-05

Jag har nu testat med en (enligt recensioner) bra USB-hub. Alla problem har försvunnit. Hubben heter Targus USB-Hub 7-port USB 2.0. Den löste även liknande symptom på Windows 7.

5 Responses

  1. Erik Johansson Says:

    En webbkamera bl a som inte funkade via USB-hubb.
    Problemet löstes genom att sätta i en annan hub eftersom det fattades portar. Det finns grader i helvetet. Bättre och sämre (oftast billigare) hubbar.
    Dessutom inte bara ett Vistaproblem, i det här fallet var det XP.

  2. U Pettersson Says:

    Men om man nu behöver fler usb-uttag än de som finns i datorn (i mitt fall tre) finns det någon usb-hub som är bättre än andra?

  3. Peter Says:

    Jag har exakt samma problem nu sen jag bytte till vista 32bit. Musen försvinner och externa hårddisken slutar svara när de är inkopplade till min D-Link Hub(fyra portar)…detta sker inte direkt utan när de har varit inkopplade ett tag…

  4. Magnus Says:

    Jag har exakt samma problem med en deltaco 4 ports-hub. Den gjorde så att datorn stängde av sig utan förvarning och låste sig i uppstarten, gick inte att komma in i bios ens. Jag får leta vidare efter en hub som fungerar. Tack för inlägget!

  5. admin Says:

    Ärliga kommentarer från säljare som vet att jag vill ha bra hårdvara har direkt avrått mig från att köpa Deltaco, trots att de själva säljer det.

Kommentera