SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Generera / skapa PDF med bara skript

PDF är dokumentformat som visas identiskt på alla datorer oavsett operativsystem eller andra olikheter. Dessutom är PDF det enda dokumentformatet som fungerar väl även på Internet och där utskrifterna blir exakt så som man ser det på skärmen. Mer om PDF. PDF-läsare är gratis och kan häntas på Adobe.

Just att utskrifter av PDF blir identiska på alla datorer och skrivare gör att PDF är perfekt för t.ex. utskrift av kvitton och fakturor från webbaserade system, t.ex webbshoppar. Söker man på Google hittar man många som säljer programvara som installeras på webbservern för att skapa PDF dynamiskt (för det vill man). Detta kostar pengar och du måste ha egen server eller mindre och snällt webbhotell. Det finns dock ett alternativ.

Skapa PDF-dokument server-side utan mjukvara

Det går att skapa PDF med enbart skript. Dessa PDF har inte alla möjligheter som det ledande PDF-programmet Adobe Acrobat men det räcker mer än tillräckligt för kvitton och fakturor. Efter en del huvudkliande har jag färdigställt ett sådant skript som körs idag på en webbshop utan några som helst bekymmer. I och med att den skriptade PDF:n är rätt så minimalistiskt så är den också ojämförbart mycket snabbare att öppna än PDF brukar vara.

Vid intresse kontakta mig på info@marcinnowak.se

Kommentera