SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Kontoutdrag efter betalning med kort på Internet förvirrar

[ 2008-03-24 ] - Avdelningar: Internettjänster, CRM |

De flesta vet inte hur pengaflödet fungerar när man handlar med kort. Detta har lett till återkommande missförstånd mellan kund och säljare och då främst när man handlar med kort på Internet. Detta har inte minst min sambo upplevt på hennes butik på Internet med underkläder.

Inspirationen till detta inlägg är att de gångerna som missförstånden uppkommit så har man nästan kunnat ta på kundens misstro, vilket är helt förståeligt.

Vad händer när man betalar med kort?

När man betalar med kort där kunden inte får sina varor direkt så dras inte pengar från kontot, istället så reserveras summan men stannar kvar på kundens konto. Pengar får dras “på riktigt” först när varor har mottagits av kund eller skickats, detta enligt lag.

När du handlar i en fysisk butik så sker dragningen omedelbart och automatiskt eftersom kunden får varorna direkt. På Internet ser det alltså annorlunda ut eftersom det kan ta dagar innan varan packats och skickats. Den reserverade summan förblir reserverad i upp till cirka en månad. Som säljare kan man förnya reservationen men det är inte säkert att det kommer fungera för det kan nu saknas pengar på kontot. Under reservationens tid så finns pengarna kvar på kundens konto men de är inte tillgängliga för användning. I kundens ögon så har säljaren tagit betalt eftersom det tillgängliga beloppet har minskat.

Oftast märker man som konsument ingen skillnad på sitt konto mellan en reserverad summa eller dragen summa. Detta är väldigt synd. Kunden kan ju bli orolig för att bli lurad om leverans dröjer av någon anledning (t.ex. är tillfälligt slut).

Makulering av betalning med kort

Makulering av en betalning med kort på Internet är än mer förvirrande. När pengar reserveras och sedan makuleras (dvs säljaren avbryter reservationen) så visas det inte på ditt konto som att pengar kommer in, detta eftersom inga pengar sätts in på kontot då de hela tiden funnits på ditt konto men i reserverad form. Det tillgängliga beloppet på ditt konto ökar till synes utan anledning, men det alltså pga att reservationen makulerats. Det låter säkert lite knasigt men så funkar det idag. Att makulera en betalning är inte helt ovanligt, t.ex. när en kund ångrar sitt köp innan säljaren hunnit packa och skicka varorna.

Bankerna bör logga reservationer

För kundernas bästa bör bankerna visa reservationer i kontoutdragen. Det skulle hjälpa till att sänka det oförtjänt dåliga ryktet som betalning med kort på Internet som många kunder tror på.

One Response

  1. Blogg ConsoleStuff.se » Betalningslösningar till nätbutik - Eget företag - Del 13 Says:

    […] att notera är att man inte får ta betalt för varan innan den är levererad och det verkar endast vara Payson som har det alternativet […]

Kommentera