SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Statistik över användning av webbläsare

Olika webbläsare visar hemsidor på olika sätt. Det är inte alltid så, men oftast. Särskilt om man tar till användning av CSS/XHTML. Detta är något av en mardröm för webbdesigners. En hemsida kan vara helt korrekt kodad (”programmerad”) men ändå blir resultaten olika eller t.o.m helt felaktiga. Det är därför bra att ha koll på andelen surfare som använder specifika webbläsare.

Statistik över användning av webbläsare finns på http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp tillsammans med den historista förändringen.

Hur kan man använda statistik över av webbläsare?

Det finns ett antal olika webbläsare. Några av dem är Internet Explorer (IE), Firefox (FF), Opera och Safari. Pionjären Netscape har lagts ner. Skillnaden mellan dessa stannar inte där. Det finns skillnader mellan olika versioner av webbläsare och t.o.m vilket operativsystem webbläsaren körs på. Internet Explorer och Firefox används av cirka 90% av internetanvändarna och ofta är det just dessa som man är extra noga med när man kontrollerar hemsidor.

Bland de mest problematiska är Internet Explorer 5.5. Enligt statistiken ligger den nere på 1.1% i mars 2008. Om den felaktiga visningen i Internet Explorer 5.5 inte är katastrofal men mycket dyr (om ens möjlig) att komma runt så är det kanske läge för låta det vara som det är. Självklart beror det på typ av hemsida och antal besökare. En webshop med 500 besökare per dag kommer troligen inte förlora så mycket på att en sida inte ser perfekt ut för 5 av besökarna. Dessa besökare är troligen vana vid att hemsidor visas felaktigt. Dessutom, aktiva surfare (som handlar online, är aktiva i forum etc) är högst troligen måna om att ha nyare versioner av webbläsare.

Kommentera