SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Varubrev (spårbara brev du skickar med Posten) kommer troligen först 2009

[ 2008-08-07 ] - Avdelningar: Logistik, Övrigt |

E-handlare har länge och högt efterfrågat möjligheten att spåra brev. Man kan förvisso skicka försändelse som rekommenderat brev eller som paket men det blir mycket dyrare. Rekommenderat brev kostar 50kr utöver det vanliga brevpriset. Ett brev på upp till 250gram kostar 22 kr. Med tilläget rekommenderat blir detta 72kr, en summa som ofta är alldeles för stor. Mer information hittar du på Postens prislistor och portotabeller.

Försvunna brev / försändelser är ett högst verkligt problem bland e-handlare

Problemet som finns idag är att många av de varor som skickas till kunder går iväg som brev eller skrymmande brev. Avsändaren (e-handlaren) har ingen möjlighet att spåra försändelsen. Det finns heller inget sätt att bevisa huruvida en kund mottagit försändelsen eller inte. Detta öppnar förstås dörrar för bedragare. Samtidigt kan man inte anta att varje försvunnet brev är ett bedrägeriförsök för att många försvunna brev dyker faktiskt upp igen (de kommer oftast tillbaka i retur till avsändaren). Problematiken med försvunna brev har nämligen oftast sina rötter hos utlämningsställena. Ett utlämningsställe kan idag vara allt från en större matbutik till små kiosker. Jag har personligen fått det bekräftat från anställda att personalen kan ha bristande kunskap eller inte ger hanteringen den uppmärksamhet som det faktiskt kräver.

Oftast hittas försändelsen efter att kunden och / eller avsändaren bestämt uppmanar utlämningsstället att leta bland sina försändelser. Vissa sköter det bra och är hjälpsamma när fel uppkommer, andra tar det med en klackspark och är ibland rent av arroganta och avvisande. Jag har t.o.m haft en kund som blivit ombedd att lämna utlämningsstället efter att hon envisats att personalen skulle leta. När jag ringde efteråt så visade det sig mycket riktigt att försändelsen fanns där.

Posten bagatelliserar problem med försvunna brev / försändelser

Försvunna brev är ett högst verkligt problem. Tyvärr har Posten ofta uttryckligen förnekat att problemet är av betydande storlek eller knappt existerar. Posten gör dock ingen hemlighet av att e-handeln har ökat deras volymer av försändelser drastiskt så man kan fråga sig varför Posten ignorerat e-handlarna, något som ibland når löjliga och otrevliga nivåer. (Jag har själv flera gånger varit med om att personal på Postcenter mer eller mindre sagt att de inte tror på att de problem jag berättar om existerar.)

Varubrev

Det har ryktats en del om varubrev, ett ännu icke existerande fraktsätt från Posten. Några e-handlare har avslöjat att deras kontaktpersoner på Posten delgivit information om den kommande tjänsten. Tanken med varubrev är just att kunna skicka brev som är spårbara, troligen med ett kollinummer precis som till rekommenderat brev, PF och paket. Till en början var talades det om att tjänsten varubrev skulle lanseras under sommaren 2008, alltså vilken dag som helst.

Varubrev dröjer troligen till 2009

Vid kontakt med Posten idag diskuterade jag varubrev. Tydligen testas varubrev på några utvalda ställen i Sverige. Man kallar detta för kvalitetstest för att bl.a kunna avgöra priset. Ingen indikation om pris finns men det finns för Posten internt material om tjänsten så det verkar verkligen vara på gång. Tyvärr finns det inget som pekar på att varubrev kommer denna sommar, eller ens detta år. Som det ser ut nu så lär det inte lanseras förän nån gång under 2009, detta är en kommentar från Posten själva. En annan viktig sak som nämndes var att varubrev blir troligen bara tillgänglig genom avtal.

Det blir ytterst intressant att se vad varubrev kommer kosta, om det verkligen kommer bli verklighet. Posten har en riktig chans att erbjuda en tjänst som gör dem en stark fördel mot aktörer som Schenker med dess PrivPack som försöker slå sig in bland e-handlarna. Det som jag och många andra e-handlare fruktar dock är att varubrev kommer bli dyrt, så dyrt att det fortfarande inte kommer bli ett realistiskt alternativ. För mig går nog smärtgränsen vid 25kr och då under förutsättning att skrymmande-tillägg ingår.

4 Responses

 1. Stefan Says:

  Har du hört något nytt om tjänsten?

 2. admin Says:

  Senast igår fick jag höra, åter igen, att den testas på utvalda ställen i Sverige.

 3. Stefan Says:

  Okej. Oerhört trist att Posten ska ta 15 gånger så mycket som man gör i USA för samma tjänst.

 4. admin Says:

  Jag vet faktiskt inte så mycket om USA och deras frakttjänster. Jag har däremot hört att deras post inte är särskilt duktig heller. Kanske har de helt enkelt fler, bättre och billigare aktörer som UPS, TNT m.fl?

Kommentera