SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Postens varubrev är “här” och kostar 19kr

[ 2008-10-17 ] - Avdelningar: Logistik, Övrigt |

Den av ehandlarna omtalade och efterlängtade tjänsten varubrev innebär att brev får ett kollinummer men till ett lägre pris än dagens rekommenderat brev. Jag har haft nöjet att ta del av information som tyder på att Postens tjänst varubrev kommer vara “gratis”.

Varubrev finns redan, som ekonomibrev

Tydligen så är varubrev redan tillgängligt om man är kreditkund, dvs genom PacSoft. Varubrev finns endast som ekonomibrev, anledningen kan tänkas vara att Posten vill ha en tidsbuffert ifall en anstormning skulle inträffa. Julhandeln börjar ju redan lite smått. Varubrev som A-post kommer först under 2009.

Pris för varubrev

Varubrev kostar 19kr inkl moms för försändelser upp till 250gr. Tillägg för skrymmande tillkommer enligt det ordinarie 11kr inkl moms. Detta är alltså billigare än vanligt brev som väger 101-250gr (för vanliga brev har Posten även viktklasserna 20gr och 100gr). Nästa och enda viktsteg är 2000gr. Tyvärr har jag inte priset på detta men det var också lågt. Utöver 2000gr är det fortfarande paket som gäller.

På frågan “Varför så oväntat bra pris?”  fick jag svaret “Troligen för att möta andra aktörer”.

Varubrev endast för kreditkunder

Det verkar som att varubrev inte kommer bli tillgängligt för kontaktbetalande kunder, vilket är väldigt förståeligt.

Stämmer allt detta?

Källan till denna information är så tillförlitig som den kan bli, däremot är informationen i sig väldigt begränsad. Tyvärr verkar det enda sättet att veta huruvida allt detta stämmer att göra ett testutskick och sedan vänta på faktura från Posten då inte ens personalen på inlämningsställen och postcenter vet priset. Tydligen så är AdLibris redan i full gång med att använda detta. Detta skulle stämma överens med det faktum att Posten tidigare i år har sagt att en “större aktör” testar varubrev.

Kommentera