SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Jakob Nielsens UseIt.com - Den bästa resursen för användarvänlighet

[ 2009-03-16 ] - Avdelningar: Webbdesign, Design & Ergonomi, Tips & Trix |

Jag vet inte hur jag kan ha missat att tipsa om www.useit.com, troligen den bästa resursen på Internet i ämnet användarvänlighet och webdesign. Låt dig inte luras av den “sparsamma” designen. Bakom denna hemsida står bl.a (men framför allt) Jakob Nielsen. Nielsen har kallats bland annat “webguru” och det med all rätt. I sann Nielsen-anda är www.useit.com fokuserad på det viktiga, nämligen användarvänlighet. Avdelningen AlertBox är något av en blogg som är alltid intressant och väldigt användbar.

Jakob Nielsens UseIt.com jämfört med andra källor

Problemet med många källor som behandlar användarvänlighet och webdesign är att de är oprecisa, flummiga och ger ofta generella råd. Hur gör man t.ex. en “tydlig navigation” på en hemsida? Nielsen kavlar istället upp ärmarna och gräver ner sig i detaljerna för att kunna ge exakta rekommendationer. Rekommendationerna är alltid baserade på empiriska studier, dvs bygger på vetenskapliga undersökningar, iakttagelser och experiment. Hans böcker Designing Web Usability från 1999 och E-Commerce User Experience från 2001 är en mycket bra start för den intresserade och www.useit.com kan ses som en fortsättning och kontinuerlig uppdatering. Låt dig förresten inte luras av böckernas utgivningsår, böckerna är minst lika aktuella idag.

2 Responses

  1. Thomas Says:

    Det tåls att tänka på när det kommer till Jakob Nielsen. Brukar säga så här, kasta inte sten i glashus.

  2. admin Says:

    Vad menar du “kasta inte sten i glashus”? Om du syftar på att denna blogg inte följer hans rekommendationer så har du alldeles rätt.

Kommentera