SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Arbetsförmedligen - risk för tidslöseri

[ 2010-09-03 ] - Avdelningar: Övrigt |

Jag söker en programmerare. Jag har aldrig sök efter IT-personal förut så jag ville prova min lycka på Arbetsförmedlingen. Genom deras hemsida (www.ams.se) kan man som företagare söka upp passande kandidater. Jag hittade ett 20tal kandidater och 11 av dem bestämde jag mig för att kontakta. Genom mitt konto på ams.se så skickade jag ut s.k förfrågningar till utvalda kandidater. Efter 3-4 dagar utan respons från någon av kandidaterna så misstänkte jag att något var fel. Hade mina förfrågningar kommit iväg? Har jag gjort något fel? Jag ringde deras IT-support.

Arbetsförmedlingen vet ingenting, enligt dem själva

Per telefon så kunde IT-supporten inte svara på något. Det visste inte om något kan ha gått fel. De kan inte se om kandidaterna notifierats och de vet heller inte OM kandidaterna kan bli notifierade om att en förfrågan till dem har gjorts. Jag bad om att få veta hur dessa notifieringar fungerar exakt. Svaret fick jag per mejl:

Hej, Marcin

Har nu testat för att se vad default-värde är gällande notifieringar utav förfrågningar. Om den arbetssökande inte aktivt väljer någon typ av notifiering så kommer det inte heller få någon notifiering om de inte loggar in på sin sida på arbetsformedlingen.se.

Om de personer du skickat förfrågan till har valt någon typ av notifiering går ej att kontrollera utan att logga in på deras konton. Om någon av dem helt saknar e-postadress på sitt konto kommer ett vanligt brev skickas till dem som informerar att de har olästa förfrågningar på sin sida. Har de en adress registrerad men inte valt notifiering så kommer de inte få någon heller.

Om någon har valet veckovis så kommer ett mail skickas natten mellan söndag och måndag så de som har det valet borde fått mail i måndags.

Om det har valt att få notifiering så har mail gått men risken finns också att detta mail kan ha fastnat i ett spam-filter.

Mitt förslag till dig är att du kontaktar de personer direkt som har kontaktuppgifter synliga i sitt CV.

Den sista meningen säger nog allt. Det bör dock påpekas kanske hälften av kandidaterna valt att inte visa vare sig telefonnummer eller epostadress.

Jag kanske överreagerar men jag kan inte låta bli att bli irriterad över att man vaggas in i falskt tro att AMS är effektiva och du inte bara slösar din tid genom att kontakta dem.

Jag kontaktade några av kandidaterna själv. Endast en hade fått mejl. Som jag förstår det så kommer kandidaterna få information om förfrågan förr eller senare. Men om ett företag valt ut specifika kandidater så borde AMS smida medans järnet är varmt. Nu har det gått exakt en vecka och jag vet fortfarande inte om alla kandidater fått min förfrågan.

Intressant nog, några timmar att jag lade ut en annons gällande programmeringstjänsten på AMS (förstog efter AMS mejl att det nog var bäst så) så blev jag kontaktad av två rekryteringsföretag som förstås vill ha betydande summor för något som AMS får betalt för genom skattemedel.

Kommentera