SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Jobb och utbildning inom SEO?

[ 2010-11-16 ] - Avdelningar: Övrigt, SEO |

Jag fick ett mejl idag med frågor kring SEO (sökmotoroptimering). Här kommer ett uttdrag:

[…]

Jag skulle nog behöva lära mig SEO.

Jag har en fråga, finns det något gymnasium, komvux, folkhögskola där man kan lära sig SEO och datorrelaterat? Jag tycker om spel och tillbringar mycket tid med spel. Kan man lära sig något yrke, där man kan jobba med liknande i framtiden, tror du?

[…]

Mitt svar blev längre än väntat och förhoppningsvis kan andra uppskatta det också:

Allt som jag har lärt mig om datorer och mjukvara har jag lärt mig själv och då efter behov. Många som säger sig kunna och veta saker kan egentligen inte så mycket. Min kunskap är därför ett resultat av oförmågan att få hjälp med det aktuella problemet.

Samma sak var det med SEO, jag anlitade Jajja men deras ovilja att förklara vad de exakt gjorde för pengarna ledde till att jag samlade på mig en massa information och kunskap. Sen experimenterade jag en massa. Jag märkte snabbt att de flesta SEO-konsulterna upprepade bara det som “erkända” konsulter sa - utan att nödvändigtvist förstå. Lite som att studera psykologi men utan att förstå och därför heller inte kunna använda informationen.

SEO är en väldigt smal bransch som dessutom förlitar sig på att vettiga sökmotorer som Google finns kvar. Personligen skulle jag inte rekommendera att begränsa sig så mycket.

Jag pluggade ergonomisk design i 4,5 år på LTU (Luleå Tekniska Universitet). Jag tröttnade när jag bara hade exjobbet kvar så jag bytte till eMBA. Det senare var extremt enkelt för att det var det som intresserade mig. Det var dock det första som fick mig att inse att det andra var intressant. Att lära känna sig själv och inse vad man är intresserad av är ett ofta återkommande tema bland universitetsstudenter. Jag vill påstå att de som byter är modiga.

Jag har haft några datarelaterade kurser på LTU (alltså universitetsnivå) och det är absurt hur okvalificerade lärare kan vara. Förlita dig därför inte på att skolan ska ge dig värdefulla insikter. Kanske, kanske inte. Lärare är inte sällan wannabees som inte lyckades i verkligheten. Det är dock inte ont om lärare som med all rätt kan kallas genier.

Många som börjar studera har en romantiserad bild av den utbildning som de ska påbörja. Jag skulle rekommendera att jobba ett par år så att du lär känna dig själv. Kanske upptäcker du nya intressen. Något som jag har lärt mig och tror stenhårt på är: Det som man har som hobby blir snabbt en börda om man blir tvungen att göra det eller får det som yrke.

Om det finns ett en utbildning om SEO så gissar jag på att den inte är särskilt uppdaterad.

Slå inte på andras trummor - bygg en egen!

Lycka till!

Kommentera