SÖK:

Avdelningar


Blogroll


Arkiv


Nej till kartläggning av surfvanor!

[ 2010-11-23 ] - Avdelningar: Övrigt |

Åsikten att kartläggning av surfvanor är godtagbart hänger lite lätt i luften. Vuxna tenderar att glömma hur de själva kan påverkas av att ha sina surfvanor kartlagda. Istället talas om ungdomar som lägger ut sina liv och bilder på Internet. Jag tror att många underskattar det faktum att även vuxna (yngre och äldre) gör sådant som inte är olagligt men som förr eller senare i livet blir en gammal synd, särskilt om det tas ur sitt sammanhang. Är det kanske istället så att man inte förstår att digital kartläggning är verklig? För den är ju, på precis samma sätt som informationen på Nationalencyklopedin på internet (NE.se) som i deras tryckta utgåvor.

Många kommenterar med “om du inte har gjort något fel så har du inte inget att oro dig för”. Det är ett påstående som är baserad på en idealistisk och romantiserad bild av verkligheten. I verkligheten så är det inte bara gamla synder som vi vill hålla för oss själva eller som vi önskar ska glömmas bort. Inte sällan följs det av “Jag har inget att dölja”. Just denna sista kommentar visar på sandlådenivån som ofta omgärdar diskussionen. För mig är yttryngen “Jag har inget att dölja” närliggande till “Jag är perfekt, jag gör inga misstag, någonsin!” Detta är förstås helt orealistiskt.

Om man tycker att kartläggning av surfvanor är acceptabelt så är min fråga: Är det acceptabelt att någon alltid sitter med dig när du surfar och antecknar allt du gör? Tilldelningen av ett fysiskt attribut inger åtminstone mig en direkt olustkänsla. Skillnaden mellan detta och digital kartläggning är minimal.

Att information kan tas ur sitt sammanhang och missbrukas med de mest banala resultaten är inget nytt. Ett aktuellt exempel handlar om en student som varit i kontakt med SD och till följd av detta blivit uthängd som SD-anhängare - detta endast pga kommunikationen fanns registrerad.

Personligen är jag inte orolig att informationen kan missbrukas på de sätt som jag kan komma på, utan de sätt som jag inte kan komma på.

Kommentera